Herbouw Olymolen de Rijzende Zon

In 1765 werd aan de Kleine Koppel te Amersfoort een groot gebouw met een Olymolen gebouwd. De plek waar dit molencomplex stond is tussen de huidige Eemlaan en de brug het Sasje. Deze molen heeft meer dan 100 jaar de lantarens in de stad Amersfoort voorzien van olie.

Het perceel op de hoek Eemplein Kleine Koppel Eemplein zijde (de zogenaamde kattenbak) stond de Olymolen en is het laatste deel van het Eemplein dat nog ontwikkeld moet worden.

Hierbij is het belangrijk twee aspecten uit te lichten:

  1. Eigenaar van het perceel is de gemeente Amersfoort en zij wil een zo hoog mogelijke prijs voor dit stuk grond ontvangen en zij wil met het perceel een verbinding leggen met het OMK.
  2. Het perceel is van essentieel belang om de publiekelijke beleving van het Eemplein een positieve draai te geven.

Onderkennen van punt 2 is van groot belang. We leven in een maatschappij waar de architecten, het grote geld en ook de politiek niet meer kunnen en mogen bepalen wat goed voor ‘het Volk’ is. De participatie maatschappij vraagt om een luisterend oor, ook in de stadsontwikkeling. Een aanpassing van het masterplan Eemplein is noodzakelijk om dit prestigieuze deel van de stad nog succesvoller te maken.

Impressie Olymolen
Trefwoorden: 
Olymolen Eemhaven Kleine Koppel herbouw

Reacties

Mooi hoor die geschiedenis van deze plek. Wat mij betreft blijft dat geschiedenis. Liever modern dan retro. Liever hoog en vol dan laag en leeg. dat is goed voor de levendigheid, het gebruik van de voorzieningen aan het plein en de stadskas. Als dat er nog niet in zit dan liever een camping, schapenwei of stadslandbouw (ter bevoorrading van de boerenmarkt of restaurants) dan de huidige kattenbak. Maar ja, wie ben ik.

 

geweldig, wij zijn voor!!!! Laat maar draaien.

Chantal en Albert

Graag verder onderzoeken, want dit is een veel interessanter idee dan de oorspronkelijk geplande hoogbouw die het Eemplein afsluit, het achterliggende gebied letterlijk en figuurlijk in de schaduw legt, en daarnaast ook buiten proportie is tov de overige bebouwing aan de Eemhaven. In veel Europese steden is het terugplaatsen van historisch erfgoed zeer succesvol gebleken - als het voldoende authenticiteit heeft dan geeft het een uiterst aantrekkelijk en 'hip' effect... Dus; Ik hoop dat het de kans krijgt!

Een stad heeft ook bewoners nodig, niet alleen bezoekers. Naar mijn mening gaan de actievoerders daar te veel aan voorbij. Het Eemplein heeft m.i. het meeste baat bij een goede mix van bewoners en bedrijven. Nu wordt het Eemplein en naaste omgeving bewoond door slechts een handjevol mensen. Naast het prachtige bedrijfsproject De Nieuwe Stad mag de wijk ook wel wat meer buurtbewoners krijgen. Dat komt de sociale cohesie en vestiging van middenstanders / winkeliers alleen maar ten goede. Ik ben als bewoner van het Eemplein met een vestiging in De Nieuwe Stad zeker niet tegen aanvulling met woningbouw. Aan een attractiepark met een kitsch-molen als leefomgeving zullen buurtbewoners zeker op lange termijn geen behoefte hebben. En als de woonhuizen een "doortrekplek" gaan worden sterft uiteindelijk het hele project Eemplein / Eemhaven / Oliemolenkwartier een langzame maar zekere dood. Want bezoekers komen en gaan, en blijven als het nieuwtje er af is gewoon weer weg.

 

Reageer op dit item

Wilt u op een ander item reageren, klik dan hier

"Zet Amersfoort op de kaart" daagt alle Amersfoorters uit om een bijdrage te leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van hun stad. Amersfoort is een fijne stad om te wonen en te werken. Maar het kan altijd mooier en beter. Lege (kantoor)gebouwen, braakliggende terreinen, saaie plantsoenen en verwaarloosde plekken verdienen onze aandacht. "Zet Amersfoort op de kaart" biedt alle Amersfoorters de gelegenheid om die aandacht te geven. Immers: samen maken we de stad!

 

Wanneer gebruik je deze kaart?

  • je ergert je aan een lelijke plek of vindt juist iets heel mooi, en je wilt anderen daar op wijzen
  • je hebt een idee voor een plek en bent benieuwd naar de reacties van derden
  • je bent initiatiefnemer van een klein of groot project en zoekt mensen die met je mee willen doen
  • je hebt een leeg gebouw of braakliggende locatie waar je goede ideeen of nieuwe gebruikers voor zoekt
  • je hebt een project gerealiseerd waar je trots op bent en wilt dat graag met anderen delen.

 

Hoe werkt het?

Gebruik de knop "zet hier iets op de kaart" om een item te posten. Dat ken een mening, idee, initiatief, locatie of gerealiseerd project zijn. Ook kan direct worden gereageerd op bestaande items die of op de kaart staan of in de rubtiek 'items onder locatie' zijn opgenomen. Bij het posten van een nieuw item is het nodig om geregistreerd te worden; bij het geven van een reactie op een bestaand item is dat niet nodig.

 

Van wie is dit initiatief? 

"Zet Amersfoort op de kaart" is voortgekomen uit de G1000 werkgroepen Duurzaam Inbreiden en Keigroen Samendoen!

"Zet Amersfoort op de kaart" wordt ontwikkeld en beheerd door:

 

Meer informatie? Neem contact met ons op.

Over ons