De Rooie Cent

De Rooie Cent is een doe-het-zelf café aan de Hooglandseweg Zuid te Amersfoort. In 2013 is dit pand aangekochte door Ingrid de Moel en Marc van Leent. Zij hebben het zwaar verwaarloosde pand opgeknapt en met een dubbele functie in gebruik genomen. Overdag is het de werkplek van hun bedrijf de Wijkplaats, ook toegankelijk voor andere werkers; 's avonds en in het weekend staat het open voor een grote verscheidenheid aan andere activiteiten. Dat varieert van workshops tot feestjes en van lezingen tot theatersport. Uitgangspunt is dat de mensen het zelf doen. De uitbaters van de Rooie Cent stellen de ruimte en faciliteiten (tap!) ter beschikking. Er wordt betaald naar waarde.

De Rooie Cent werd in 1985 opgericht als bierencafé met een culturele twist. Het café maakte een stormachtige ontwikkeling door. Echter nadat de Hooglandseweg rond 2000 werd afgesloten voor doorgaand verkeer, bleek het café nauwelijks meer levensvatbaar. In 2009 ging de laatste uitbater failliet. In 2014 hebben de huidige eigenaren de Rooie Cent weer nieuw leven ingeblazen. Nu met een andere formule en een sluitende business case. Op de begane grond is er een multifunctionele ruimte, op de eerste verdieping een vergaderruimte en op de bovenste verdieping twee aangename studio's.

Reageer op dit item

Wilt u op een ander item reageren, klik dan hier

"Zet Amersfoort op de kaart" daagt alle Amersfoorters uit om een bijdrage te leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van hun stad. Amersfoort is een fijne stad om te wonen en te werken. Maar het kan altijd mooier en beter. Lege (kantoor)gebouwen, braakliggende terreinen, saaie plantsoenen en verwaarloosde plekken verdienen onze aandacht. "Zet Amersfoort op de kaart" biedt alle Amersfoorters de gelegenheid om die aandacht te geven. Immers: samen maken we de stad!

 

Wanneer gebruik je deze kaart?

  • je ergert je aan een lelijke plek of vindt juist iets heel mooi, en je wilt anderen daar op wijzen
  • je hebt een idee voor een plek en bent benieuwd naar de reacties van derden
  • je bent initiatiefnemer van een klein of groot project en zoekt mensen die met je mee willen doen
  • je hebt een leeg gebouw of braakliggende locatie waar je goede ideeen of nieuwe gebruikers voor zoekt
  • je hebt een project gerealiseerd waar je trots op bent en wilt dat graag met anderen delen.

 

Hoe werkt het?

Gebruik de knop "zet hier iets op de kaart" om een item te posten. Dat ken een mening, idee, initiatief, locatie of gerealiseerd project zijn. Ook kan direct worden gereageerd op bestaande items die of op de kaart staan of in de rubtiek 'items onder locatie' zijn opgenomen. Bij het posten van een nieuw item is het nodig om geregistreerd te worden; bij het geven van een reactie op een bestaand item is dat niet nodig.

 

Van wie is dit initiatief? 

"Zet Amersfoort op de kaart" is voortgekomen uit de G1000 werkgroepen Duurzaam Inbreiden en Keigroen Samendoen!

"Zet Amersfoort op de kaart" wordt ontwikkeld en beheerd door:

 

Meer informatie? Neem contact met ons op.

Over ons